PENYAKIT KORONARI JANTUNG

2.25.2009

Sebenarnya semalam tengok on call ke ape ntah kat TV1 tentang penyakit jantung.. antara penyakit utama & tertinggi membawa maut secara senyap..lama dah tau pasal ni tapi kesedaran tak power lagi. Bila tengok live orang kena operation ke, orang meninggal sebab sakit sekian2 ke, barulah hegeh2 dok concern.. tapi kejap jekla pastu lupa dahh.. satu sikap yang tak bagus kan.. meh belajar tentang koronari jantung ni..

Photobucket

EPIDEMIOLOGI

Penyakit Koronari Jantung

  • Penyakit disebabkan oleh kerosakan pada koronari arteri dalam jantung dipanggil penyakit koronari jantung.

  • Penyebab utama masalah yang membawa maut ini ialah arthrosklerosis.

  • Iaitu satu keadaan di mana timbunan lemak menyempitkan bahagian dalam saluran darah dan menghalang pengaliran darah ke jantung.

  • Arthroskelorosis mengambil masa yang agak lama untuk membentuk serta keadaannya bertambah buruk dan boleh menyebabkan kematian jika tidak dihalang.

  • Diantara tanda-tanda penyakit koronari jantung adalah sesak nafas bila kepenatan, degupan jantung yang luarbiasa, angina pektoris, sakit jantung, lemah jantung dan kematian mengejut.

Jejak-jejak Pembunuh

  • Penyakit kardiovascular adalah penyakit yang berkaitan dengan jantung.

  • Ia merupakan punca utama kesakitan dan kematian yang disahkan oleh doktor Malaysia.

  • Pada tahun 1988, 29.4% dari angka kematian yang disahkan oleh doktor di Semenanjung Malaysia adalah disebabkan oleh penyakit yang membunuh ini.

  • Di antara tahun 1981 hingga 1989, kadar kematian yang disebabkan oleh penyakit ini di Semenanjung Malaysia bertambah dari 15.3 bagi 100,000 kepada 37 bagi 100,000.

  • Kemasukan ke hospital bagi penyakit ini telah bertambah dari 10,190 kepada 64,696 di antara 1965 dan 1989, pertambahan sebanyak 534% dalam masa 24 tahun.

Bagaimana Terjadinya Sakit Jantung

  • Angina (sakit dada bila kepenatan) terjadi akibat berlakunya arthrosklerosis di mana saluran yang membekalkan darah ke otot-otot jantung menyempit dan pengaliran darah terhalang.

  • Serangan sakit jantung terjadi apabila darah membeku di kawasan arthrosklerosis dan menghalang sepenuhnya pengaliran darah ke otot-otot jantung.

  • Tanda-tanda serangan sakit jantung termasuklah kesakitan di bahagian jantung, berpeluh, loya dan kesukaran untuk pernafasan.

  • Dalam kes-kes serangan sakit jantung tertentu ia tidak menunjukkan tanda-tanda biasa.

Faktor-faktor Terjadinya Penyakit Jantung Koronari

  • Jika anda mempunyai keturunan yang mengidap penyakit jantung.

  • Jika anda berusia 35 tahun ke atas dan mempunyai masalah berat badan.

  • Jika anda merokok.

  • Jika anda gagal mengawal tekanan darah anda.

  • Jika anda mengidap penyakit kencing manis.

  • Jika anda menghadapi masalah mengawal tekanan.

  • Jika pemilihan makanan anda tidak betul makanan anda mengandungi kadar kolesterol dan lemak yang tinggi.

  • Jika anda kurang bersenam.

Diterbitkan oleh Unit Pelajaran Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia 200,000/C, 10/92.

0 comments:

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP