KAIN FLANNEL NI LUNTUR KE???

11.18.2010



Rebusan ke-7 (last)...tompokan warna oren dah pudar ..


Ishhhh..ishhh memang dah tak sabar giles nak membasuh baju/barang2 baby..
Ikut plan hujung Dec projek membasuh ni, tapi tak pelah, dah tak sabar sangat..hehe

Fasa per-1 mencuci bedung2, barut, tuala & blanket..
Dengan konfidennya malam tu kusatukan semuanya kecuali barut & kain2 putih dalam bekas yang sama..
So pepagi tu bila nak start mencuci.. HAAAAAAAAAAA???? apa sudah jadi?? air rendaman dah jadi pelbagai warna!!!! ala2 biru, hijau oren sume ada..kain2 bedung & barut semuanya bertompok2 dengan macam warna.. huwaaaa nak pengsannn!! lemah semangat rasa nak buang jek semua tu..huuuu

Dalam fefeeling nak nangis ku log in website RH.. cari thread TIPS & PETUA.. haaaahh nampak posting Kak Nora, petua kalau pakaian turun warna ~ copy paste(Fizah, klu kena turun kaler, blh cuba cara nih, rebuskan pakaian yg kena warna-2 tu, smp hilang warnanya..makna klu byk yg kena rebuskan berkali-2 sampai hilang, lepas tu cuci dgn rendaman sabun + cuka masak....cubalah nnt kasi feedback hasilnya ya....)
Dengan semangat yang hilang saya plan nak try rendam jek dulu ngan air panas.. ternyata 2 kali merendam tak begitu memuaskan.. soooo saya pun try merebus la pulak sambil diketawakan oleh Encik somi..ergggh mencikk..

Huhhh lega sangat2 bila dibelek2 tompok2 dah hilang banyak..kiranya puas hati la, tapi saya buat sekali rebus jek, terus bilas & sidai .. kalau tak silap semuanya ada 7 kali rebusan, dari lepas subuh sampai pukul 4ptg baru siap, dah la nak sidai kena turun bawah, 14 kali kena naik turun.. fuhh cramp peruttt ni .. apa2 pun tqvm to Kak Nora untuk petua ni.. kalau tak selamat dah semua masuk tong sampah..hehe

0 comments:

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP