COOKING2- Cream Caremal
3.20.2009
Kesinambungan dari N3 Cheese cake, kali nih saya boh resepi Krim karamel plak k...
KRIM KARAMEL
Bahan gula hangus:
- 100 gm air
- 100 gm gula
- Didihkan air bersama gula. Apabila gula dah berubah warna perang, cepat2 angkat & tuang ke dalam acuan puding.
- 5 biji telur
- 100 gm gula halus
- 1/2 sdt esen vanilla
- 250 ml susu segar
- 250 gm krim putar
- Pukul telur + gula hingga sebati
- Masukkan esen vanilla + krim putar + susu segar, kacau rata
- Tapis adunan agar teksturnya halus
- Tuang adunan ke dalam acuan berisi gula hangus
- Letak acuan dalam loyang berisi air & bakar caramel pada suhu 170C selama 20-35 minit.
0 comments:
Post a Comment