COOKING2 - cheese cake & cream Caremel
3.19.2009
Semakin meriah nampaknya eh ladies xtvt kat Yanbu ni.. bagus2, tak de lah kita rasa busan & terasing kat negara orang kan.. sekarang kita ada projek masak memasak tauuu!!!.. resepi minggu ni is Lemon Cheese Cake & Cream Caramel bersama chef Fazimah kita..
Nyummyyy!!
KEK KEJU LIMAU
KEK KEJU LIMAU
Bahan2 alas kek:
Bahan kek Keju:
- Biskut mudah hancur 250 gm(masa tu guna biskut digestive)-hancur2kan
- Butter 125 gm
- Putar butter, kemudian gaulkan dengan biskut & tekan2 hingga mampat di acuan
- Sejukkan dalam freezer(supaya keras mcm kat gambar tu)
Bahan kek Keju:
- 500 gm keju krim, dipotong dadu kecil2
- 100 gm gula kastor
- 1/2 sdt pes lemon ( kalau tak ada guna perahan lemon 2 sdb)
- 1/2 sdt esen vanilla
- 3 biji kuning telur
- 200 gm krim putar
- 30 gm tepung gandum- diayak
- 10 gm tepung jagung- diayak
- 3 biji putih telur
- 40 gm gula kastor
- Putar keju krim + gula kastor(100g) + pes lemon + esen vanilla hingga lembut
- Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit sambil terus memutar
- Masukkan krim dan putar lagi
- Masukkan tepung gandum + tepung jagung sedikit demi sedikit. Kacau rata
- Putar putih telur + gula kastor(40 g) sehingga kental & masukkan dalam adunan tepung. Kacau perlahan2 dengan tangan
- Masukkan adunan di dalam acuan & bakar dengan suhu 200c , menggunakan teknik double boiler, iaitu letakkan acuan kek di dalam dulang berisi air agar kek masak elok dan tidak retak.
- Bila dah agak sejuk, letakkan di atas alas kek tadi.
0 comments:
Post a Comment